MALZEMELER
Unu ve kakaoyu birlikte eleyelim, böylelikle un ve kakao havalanacak kekin daha iyi kabarmasını sağlayacak.
Yumurta sarılarına elediğimiz un ve kakaoyu 3 parça halinde ekleyip çırpalım. Kuru malzemelerin tamamını birden eklediğimizde çırpma işlemi zorlaşıyor. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra mikserle çırpma işlemine son veriyoruz. Bundan sonraki aşamalara spatula ile devam edeceğiz.
Ben kalıbı yapacağım balerin temalı pasta için çember yerine dikdörtgen olarak seçtim. Kalıbımızı hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra malzememizi içine dökelim.Ben kalıbı yapacağım balerin temalı pasta için çember yerine dikdörtgen olarak seçtim. Tepsiyi birkaç defa tezgaha sert bir şekilde vuralım böylelikle hamurumuzun içinde büyük hava boşluklarının oluşmasını önleriz. Tepsimiz önceden 175 derecede ısıttığımız fırına yerleştirelim ve 45-50 dakika pişirelim. ilk 20 dakika fırın kapağını açmayalım aksi takdirde kekimiz sönebilir. Kekin kokusu duyulduktan sonra bir kürdan yardımıyla kekimizin pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Kürdan kuru çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir. Pişen kekimizi fırından çıkarıp bir tel ızgaranın üstüne alalım.
(22cm çapında yuvarlak kek kalıbı için)
8 yumurta (oda sıcaklığında)
200 gr toz şeker
165 gr un
50 gr kakao
80 ml su
Eğer sade sünger kek yapmak istiyorsak 50 gr kakao yerine 50 gr un ekliyoruz. Yani un miktarımız 215 gr oluyor.
İlk önce fırınımızı 175 derecede ısınmaya bırakalım.
Eğer sade sünger kek yapmak istiyorsak 50 gr kakao yerine 50 gr un ekliyoruz. Yani un miktarımız 215 gr oluyor.
İlk önce fırınımızı 175 derecede ısınmaya bırakalım.
Unu ve kakaoyu birlikte eleyelim, böylelikle un ve kakao havalanacak kekin daha iyi kabarmasını sağlayacak.
Yumurta sarılarını ve aklarını birbirinden ayıralım. Burada önemli olan akların içine kesinlikle sarı karışmamasıdır. Bunun için ayrı bir kapta tek tek birbirinden ayırmak en güvenli yol olacaktır.
Yumurta aklarına şekerin yarısını ekleyip hacminin 3 katına çıkana kadar çırpalım, bu yaklaşık 10 dakika sürüyor. Mikserin yumurta aklarının içinden çıkardığımızda tepecikler oluşması gerekiyor. Kekin kabarması ve sünger kek kıvamını alması yumurta aklarının doğru şekilde çırpılmasına bağlıdır.
Yumurta sarılarına şekerin diğer yarısını ekleyip, şeker eriyip yumurta sarılarının rengi açılana kadar mikserle çırpalım. Buda yaklaşık 10 dakika sürüyor. Yumurta sarılarına 80ml suyu ekleyip yaklaşık 30sn kadar çırpalım.
Yumurta sarılarına elediğimiz un ve kakaoyu 3 parça halinde ekleyip çırpalım. Kuru malzemelerin tamamını birden eklediğimizde çırpma işlemi zorlaşıyor. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra mikserle çırpma işlemine son veriyoruz. Bundan sonraki aşamalara spatula ile devam edeceğiz.
Hazırladığımız kakaolu homojen karışıma kabartmış olduğumuz yumurta aklarını ekliyoruz ve spatula yardımıyla karıştırmaya başlıyoruz. Bundan sonraki aşama oldukça önemli çünkü karıştırma işlemini yaparken yumurta aklarının sönmemesi gerekiyor, bu kekin kabarması için oldukça önemli. Bunun için alttan alarak aşağıdan yukarıya doğru karıştırma işlemini nazik ve yavaş bir şekilde yapmamız gerekiyor. Bu aşama uzun ve sıkıcı olabilir. Bu işleme homojen bir karışım elde edene kadar devam ediyoruz.
Ben kalıbı yapacağım balerin temalı pasta için çember yerine dikdörtgen olarak seçtim. Kalıbımızı hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra malzememizi içine dökelim.Ben kalıbı yapacağım balerin temalı pasta için çember yerine dikdörtgen olarak seçtim. Tepsiyi birkaç defa tezgaha sert bir şekilde vuralım böylelikle hamurumuzun içinde büyük hava boşluklarının oluşmasını önleriz. Tepsimiz önceden 175 derecede ısıttığımız fırına yerleştirelim ve 45-50 dakika pişirelim. ilk 20 dakika fırın kapağını açmayalım aksi takdirde kekimiz sönebilir. Kekin kokusu duyulduktan sonra bir kürdan yardımıyla kekimizin pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Kürdan kuru çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir. Pişen kekimizi fırından çıkarıp bir tel ızgaranın üstüne alalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder